KEZELÉS

A szemszárazság okát általában nem lehet megszüntetni, de a panaszok csökkenthetők, és kivédhető a szem károsodása is. A leggyakrabban alkalmazott terápia a könnypótlás műkönnyek használatával.

A „nedvesítő" cseppek csökkentik a szemben levő kellemetlen érzést, megvédik a szemfelszínt a szemszárazságtól és a szárazság miatt esetlegesen kialakuló károsodástól. A műkönnyek és nedvesítőszerek két fajtája különböztethető meg: tartósítószer-mentes változat, illetve olyan szerek, amelyek tartalmaznak tartósítószert.

A tartósítószer megakadályozza a cseppentőben levő készítmény fertőződését, viszont hosszabb alkalmazás esetén a tartósítószer károsíthatja a szemet és oly módon is befolyásolhatja a könnytermelést, hogy ezzel további következményes szemszárazságot alakít ki.

Több éves kutatómunka eredményeként olyan cseppentő tartály (ABAK®) került kifejlesztésre, amelynek különleges szűrője megakadályozza a kórokozók oldatba való bejutását. Az ABAK® cseppentő speciális kialakításának köszönhetően a cseppek mérete kalibrált, azaz a nyomás erősségétől, idejétől függetlenül mindig azonos a csepp térfogata, elősegítve a gazdaságos használatot.

A tartósítószer-mentességen túl fontos, hogy a műkönny összetétele tartósabb hidratálást biztosítson, csökkentve a szemszárazság tüneteit kellemetlen hatások nélkül.

Létezik olyan könnypótló is, amely az UV-sugárzás ellen védő tulajdonságokkal rendelkező összetevőt, aktinokinolt is tartalmaz.

Cikkek

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

A szem öregedési folyamatait késleltetheti a helyes táplálkozás, az UV-B sugárzás elleni fokozott védelem, a látást rontó testi betegségek kezelése és a helyes TV-nézési mód egyaránt. A rendszeres szemészeti ellenőrzés hozzájárul a szembetegségek korai felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

Tovább...

Ideális munkahely – a szememnek!

Ideális munkahely – a szememnek!

A szem számára ideális munkahelyen tiszta, páradús a levegő, és lehetőség szerint nagyrészt természetes világítást alkalmaznak. Fontos, hogy ha mégis szükséges a mesterséges fény, annak kialakítása szakszerű legyen, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a számítógép-monitor megfelelő elhelyezésére. Sokat segít a rendszeres szemtorna.

Tovább...

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Tovább...