KIALAKULÁSÁNAK OKAI

Környezeti tényezők

Nem csak a könny nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű termelődése vezethet a panaszok kialakulásához, hanem a képződött könny átlagosnál gyorsabb elpárolgása is. Sok környezeti hatás befolyásolja kedvezőtlenül a könny párolgási sebességét, pl. a légkondicionálás, a cigarettafüst, a meleg, száraz, szeles idő, a levegő alacsony páratartalma (központi fűtés).

Életkor

Az életkor előrehaladtával a könnymirigyek működése csökken, a száraz szem betegség előfordulása növekszik. Hangsúlyozottan jelentkezik nőknél változó korban és azt követően.

Monitorhasználat

A számítógépes munka során a fokozott figyelem következtében az átlagosnál ritkább a pislogás, s ez a könny fokozott párolgása miatt a szemfelszín időleges kiszáradásához vezet, így hozzájárulva a száraz szem tüneteinek kialakulásához.

Kontaktlencse viselése

A kontaktlencse viselése hozzájárul a száraz szem tüneteinek kialakulásához, illetve hosszabb távú használata a tünetek fokozódásához vezethet.

Gyógyszerek

Sok gyógyszer okozhat mellékhatásként szemszárazságot, pl. antihisztaminok és egyéb allergiaellenes szerek, fogamzásgátlók, antidepresszánsok és egyes vérnyomáscsökkentők (β-blokkolók).

Cikkek

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

A szem öregedési folyamatait késleltetheti a helyes táplálkozás, az UV-B sugárzás elleni fokozott védelem, a látást rontó testi betegségek kezelése és a helyes TV-nézési mód egyaránt. A rendszeres szemészeti ellenőrzés hozzájárul a szembetegségek korai felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

Tovább...

Ideális munkahely – a szememnek!

Ideális munkahely – a szememnek!

A szem számára ideális munkahelyen tiszta, páradús a levegő, és lehetőség szerint nagyrészt természetes világítást alkalmaznak. Fontos, hogy ha mégis szükséges a mesterséges fény, annak kialakítása szakszerű legyen, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a számítógép-monitor megfelelő elhelyezésére. Sokat segít a rendszeres szemtorna.

Tovább...

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Tovább...