MEGELŐZÉS

Próbáljon gyakran pislogni, elsősorban olvasás, TV-nézés közben. Számítógép használata során gyakran tartson rövid szüneteket a szem pihentetése érdekében!
Kerülje a dohányzást, és a füstös környezetben való tartózkodást!
Szemdörzsölés helyett inkább műkönnyel nedvesítse szemét.
Ha száraz, poros helyen tartózkodik, viseljen védőszemüveget.

Folyamatosan fennálló panaszok esetén szüneteltesse a kontaktlencse viselését!

Folyamatosan tapasztalt tünetek esetén ne használja a kontaktlencséjét, kivéve, ha a használat az orvos határozott utasítására történik, speciális szembetegségek esetén. Enyhébb panaszok előfordulásakor a viselési idő lecsökkentésével, illetve időleges felfüggesztésével is mérsékelhető a szemszárazság tüneteinek erőssége. Kontaktlencse viselése mellett jelentkező panaszok eseten feltétlenül keresse fel szemorvosát. Tartózkodjon a vörös szemre ajánlott, érösszehúzó szert tartalmazó cseppek használatától - ezek ugyanis tovább ronthatják a panaszokat! Kezelje a szemhéjszéli elváltozásokat a szemorvos által javasolt antibiotikum vagy gyulladáscsökkentő cseppekkel, és a szemhéjszélek megfelelő tisztántartásával.

Cikkek

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

A szem öregedési folyamatait késleltetheti a helyes táplálkozás, az UV-B sugárzás elleni fokozott védelem, a látást rontó testi betegségek kezelése és a helyes TV-nézési mód egyaránt. A rendszeres szemészeti ellenőrzés hozzájárul a szembetegségek korai felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

Tovább...

Ideális munkahely – a szememnek!

Ideális munkahely – a szememnek!

A szem számára ideális munkahelyen tiszta, páradús a levegő, és lehetőség szerint nagyrészt természetes világítást alkalmaznak. Fontos, hogy ha mégis szükséges a mesterséges fény, annak kialakítása szakszerű legyen, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a számítógép-monitor megfelelő elhelyezésére. Sokat segít a rendszeres szemtorna.

Tovább...

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Tovább...