Mi az a "száraz szem"? - Fókuszban a szem

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – leginkább 40 év felett –, és a szemorvoshoz fordulók egy ötödénél állapítható meg ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek csökkent működése miatt a tünet gyakoribb. Ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorban lévő nőknél.
A szemszárazság a csökkent könnytermelődés vagy a fokozott könnyvesztés okozta szemfelszíni betegség. A száraz szem betegség oka vagy az, hogy pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy az, hogy a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm a szaruhártya felszínén.

A száraz szem betegség árthat-e a szemnek?

Száraz szem

Ha nem történik meg a kezelése, igen. A könny feladata a szem elülső felszínének táplálása, védelme, valamint részt vesz a látás megfelelő élességének kialakításában is a szemfelszín egyenletessé tételével. Száraz szem esetében a szaruhártya felszíne nem megfelelően nedvesedik, ez hosszabb távon a szaruhártya állandó irritációjához vezet, valamint szöveti károsodást, következményes látásromlást okozhat.

Cikkek

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

A szem öregedési folyamatait késleltetheti a helyes táplálkozás, az UV-B sugárzás elleni fokozott védelem, a látást rontó testi betegségek kezelése és a helyes TV-nézési mód egyaránt. A rendszeres szemészeti ellenőrzés hozzájárul a szembetegségek korai felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

Tovább...

Ideális munkahely – a szememnek!

Ideális munkahely – a szememnek!

A szem számára ideális munkahelyen tiszta, páradús a levegő, és lehetőség szerint nagyrészt természetes világítást alkalmaznak. Fontos, hogy ha mégis szükséges a mesterséges fény, annak kialakítása szakszerű legyen, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a számítógép-monitor megfelelő elhelyezésére. Sokat segít a rendszeres szemtorna.

Tovább...

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Tovább...