TÜNETEK

Az első tünetek egyike az idegentestérzés („mintha porszem lenne a szememben"), amely gyakoribb pislogást, hunyorgást vált ki a betegből, hiszen ilyenkor reflexesen szűkítjük a szemrést, csökkentve így a párolgási felületet. Aztán a szem égni, fájni kezd, ami arra utal, hogy a szem tápanyagellátása hiányt szenved, a tartós irritáció pedig a kötőhártya fokozott erezettségét, kipirosodását eredményezi. Ilyenkor a szem már érzékennyé válik mechanikai, kémiai és fénybehatásokra egyaránt. Mivel a könnyfilmkárosodás a szem optikai funkcióját is érinti, így a fényérzékenységen túl homályos látást is tapasztalhat aki száraz szem betegségben szenved. Mechanikai irritációt jelent a kontaktlencse is, ezért jellemző, hogy a szemszárazságban szenvedő beteg nem tudja viselni a kontaktlencséjét.

FOKOZOTTAN KÖNNYEZIK, MÉGIS SZEMSZÁRAZSÁGA VAN?

Szemszárazság

Ellentmondásosnak tűnik, ám a gyakori, hirtelen jelentkező fokozott könnyezés utalhat száraz szem betegségre. A könnyfilm károsodása miatt a védtelen szaruhártya ingerlékenysége fokozódik, s ez reflexes könnytermelést eredményez. Az így termelődött könny azonban összetételében eltér a rendes körülmények között termelődő könnytől: elsősorban a vizes réteg nő meg, a könnyben levő egyéb „olajozó", védő összetevők mennyisége pedig csökken.

 

Cikkek

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát?

A szem öregedési folyamatait késleltetheti a helyes táplálkozás, az UV-B sugárzás elleni fokozott védelem, a látást rontó testi betegségek kezelése és a helyes TV-nézési mód egyaránt. A rendszeres szemészeti ellenőrzés hozzájárul a szembetegségek korai felismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

Tovább...

Ideális munkahely – a szememnek!

Ideális munkahely – a szememnek!

A szem számára ideális munkahelyen tiszta, páradús a levegő, és lehetőség szerint nagyrészt természetes világítást alkalmaznak. Fontos, hogy ha mégis szükséges a mesterséges fény, annak kialakítása szakszerű legyen, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a számítógép-monitor megfelelő elhelyezésére. Sokat segít a rendszeres szemtorna.

Tovább...

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Tovább...